PROMOCIJA KNJIGE “IZREKE ZA RAJU IZ RAJA”

Knjigu "Izreke za raju iz raja" je Biblioteci poklonila izdavačka kuća  Connectum, a audio verzija knjige je snimljena u studiju za slijepe i slabovidne osobe uz pomoć Elirije Hadžiahmetović. Knjiga je od danas dostupna i u digitalnoj tehnici i mogu je koristiti sve slijepe i slabovidne osobe. Knjiga Sulejmana Bugarija sadrži 1.034 izreke i aforizma, namijenjena je svima i iz tog ju je razloga autor posvetio "raji iz Raja".

O knjizi je govorila profesorica Lidija Pehar koja je knjigu nazvala "Izreke – hrana za um, srce i dušu".

"Kad su Ezopa upitali koja je najbolja stvar na svijetu, odgovorio je – jezik. A koja je najgora stvar na svijetu, nastavili su pitati, a on je ponovo odgovorio – jezik. Jezikom se moli, uči, drugoga tješi, ali jezikom se i psuje, kleveće, ružno govori, kuju se spletke, zavjere i izdaje. Jezik, dakle, može biti u službi istine i u službi laži. Jezikom se ohrabruje, suosjeća, ali i zavidi, ogovara, vrijeđa. Hafiz Bugari na lucidan način zamjećuje i u izrekama kaže: Iz usta nam izlaze i prijatelji i neprijatelji. Ne pitaj otkud ti neprijatelji, iz jezika proizilazi nešto željeno i nešto neželjeno – odaberi", dio je iz recenzije prof. dr. Lidije Pehar

Sulejman Bugari je izrazio zadovoljstvo ovim susretom koji je nazvao "duhovnom sofrom", kao i činjenicom da ima priliku družiti se sa slijepim i slabovidnim osobama.

"Posebno mi je drago što se nalazim ovdje s vama. Ništa ljepše nema nego biti pored stvorenja koje Gospodar uzima kao sredstvo da pomaže svijetu oko njih da ne propadnu. Poslanik je rekao – vama pomoć i opskrba dolazi samo preko nejakih, to su oni koji su sa različitim potrebama, oni koji su uskraćeni sluhom, vidom… Oni su uskraćeni te blagodati, ali sigurno nisu uskraćeni i niko nije uskraćen blagodati srca. Srce je blagodat zbog koje će čovjek i odgovarati. Dao je da budu oni koji će biti uskraćeni sluha, vida, ruke, noge itd, samo da budu ispit, podsjetnik svima onima koji koriste te blagodati, ili ih ne koriste pa ostaju gluhi i slijepi, ne vide da čitaju ono što ih okružuje. Zato gospodar kaže – nisu slijepe njihove oči, već su slijepa njihova srca. Nema čovjeka koji je rođen bez srca, svakome je dato da dostigne poruku. Gospodar ne gleda u vaš izgled, već u vaša srca i djela", poručio je Bugari.

 

17 Februara, 2016

Komentariši