PREDSTAVLJENA KNJIGA “ŽIVOT IZA ZAVJESE” AUTORICE HATIDŽE DEMIROVSKI

U Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH predstavljena je knjiga "Život iza zavjese", autorice Hatidže Demirovski. Radi se o knjizi koja je snimljena u studiju Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH, a pročitala je bh. glumica Gordana Boban. Promociji je prisustvovao Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, a promotorica je bila Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Hatidža Demirovski je slijepa osoba, a tom knjigom za koju kaže da je autobiografska željela je prvenstveno osobama s invaliditetom ojačati samopouzdanje, ali i svima pružiti priliku da se informiraju o životu osoba s invaliditetom.

– Cilj je razvijanje senzibiliteta kod ljudi. Svojim radom pokušavam doprinijeti razbijanju predrasuda u društvu prema osobama s invaliditetom, kazala je Feni Demirovski.

Ističe da je to njena četvrta knjiga i CD objavljeni u izdanju Biblioteke za slijepa za slabovidna lica BiH.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH mnogo pažnje poklanja objavljivanju djela u tehnikama za slijepe i slabovidne osobe, a koriste ih slijepe osobe iz BiH, ali i država gdje žive te osobe s našeg govornog područja. To im je omogućeno bez nadoknade.

Ova biblioteka je jedna od institucija kulture od značaja za državu BiH koje nemaju riješeno pitanje statusa.

Izvor: Fena

 

 

 

 

26 Februara, 2016

Komentariši