PROJEKAT “IZDAVANJE ČASOPISA SVJETLO MISLI I SNIMANJE KNJIGA NA CD-U”

U Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH je u toku realizacija projekta "Izdavanje časopisa Svjetlo misli i snimanje knjiga na CD-u".
U okviru jedanaeste faze projekta, u toku mjeseca decembra izdali smo časopis "Svjetlo misli" 12/16. i snimili knjigu "Gospa od rijeke" autorice Philippe Gregory.
Gospa od rijeke snažan je i očaravajući roman koji obiluje strašću i legendama, i u kojemu autorica pripovijeda priču o majci Bijele kraljice, neustrašivoj lady Rivers. Kao potomak riječne božice Meluzine, Jacquetta je naslijedila dar i sposobnost gledanja u budućnost. Tijekom posjeta stricu upoznaje Ivanu Orleansku, neobičnu i hrabru mladu ženu koja će uskoro završiti na lomači pod optužbom da je vještica. Udavši se za vojvodu od Bedforda, engleskog regenta u Francuskoj, Jacquetta se upoznaje s tajanstvenim svijetom znanja i alkemije. Kao mlada i bogata udovica, nakon iznenadne vojvodine smrti potajno se udaje za njegovog paža, zanosnog Richarda Woodvillea. Njih se dvoje vraćaju u Englesku na dvor kralja Henrika VI. gdje Jacquetta postaje bliska i odana prijateljica novoj kraljici. Woodvilleovi uskoro nalaze svoje mjesto u samom srcu lankasterskog dvora, iako Jacquetta osjeća da u engleskom narodu sve više raste nezadovoljstvo, a tu je i opasnost od protivnika iz kraljevske obitelji. Jacquetta se bori za svojega kralja i kraljicu, ali i za svoju kćer Elizabeth, za koju predviđa neočekivanu i jedinstvenu budućnost. I tako se kolo sreće okreće, a s njime i sudbina engleskog prijestolja na koje dolazi bijela ruža Yorka.
U časopisu “Svjetlo misli” broj 12/16. Nastavili smo objavljivati tekstove i zvučne priloge u rubrikama nova djela, književnost, jezička kultura, promocije, prikazi, stvaralaštvo slijepih… I ovaj broj, kao i prethodne, svojim prilozima obogatili su naši spoljni saradnici mr. Slobodan Stanković, Jadranko Strižak, Jasminka Đuliman i Selmir Isaković.
Zahavljujući ovom projektu obogatili smo knjižni fond u našim isturenim odjeljenjima u Tuzli i Bihaću.
Časopis i knjiga u zvučnoj tehnici (na CD-u) namijenjeni su slijepim i slabovidnim korisnicima Biblioteke. Sve usluge korisnicima Biblioteka pruža bez naknade, a knjiga i časopis će se dostaviti na kućnu adresu poštom. Slijepe i slabovidne osobe iz Sarajeva knjigu i časopis će preuzeti lično u prostorijama Biblioteke, a osobama koje nisu u prilici doći do Biblioteke dostaviti ćemo bibliobusom.
Projekat se realizira uz podršku Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID).

11 Januara, 2017

Komentariši