Saopštenje za javnost

Direktor Nacionalne i univerzitetske Biblioteke Bosne i Hercegovine dr. Ismet Ovčina posjetio je Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH s ciljem da zajedno sa  direktorom Sakibom Plehom aktuelizira, u javnosti pomalo zaboravljeno,  pitanje statusa sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

  • Zbog svih dešavanja oko nas nepravedno je zapostavljeno pitanje institucija koje baštine kulturu naših naroda i građana, a svjetao su primjer kako radom i zalaganjem pojedinaca opstati u teškim trenucima. Ali zemlja koja ide prema Europskoj uniji mora imati i strategiju za svoju kulturu, a to ne može sve dok postoji problem neriješenog statusa kako Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH tako i Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH gdje se danas nalazim, kao i ostalih institucija kulture od značaja za BiH – istakao je dr. Ovčina.
  • Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Sakib Pleh iz ugla prava,  mišljenja je da pravni put i nadležne institucije su prava adresa za konačno rješavanje pitanja ne samo sudbine institucija kulture od značaja za BiH  već i sudbine kulturnog bogatstva naše države,  o kojem brinu savjesni pojedinci.

Istaknuta je obostrana dobra komunikacija i međusobna podrška ove dvije instutucije što se ogleda u mnogim operativnim aktivnostima, a na dobrobit korisnika obiju biblioteka. Dr. Ovčina je uručio direktoru Plehu izdanja NUB-a BiH i to: „Putovanja i saznanja od Troje do Latvije“ dr. Ismeta Ovčine, „72 godine postojanja i rada NUB-a BiH“, te „Glasnik NUB BiH“ i „Bosniacu“ časopis NUB-a.

SONY DSC

 

18 Maja, 2018

Komentariši