DONACIJA ZVUČNIH KNJIGA IZ SARAJEVA

Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin već skoro dve decenije čvrsto sarađuje sa međuopštinskom organizacijom slepih i slabovidih Zrenjanin. Počev od otvaranja naše biblioteke na brajevom pismu i knjiga na kasetama, preko štampanja brošura NE TAKO, NEGO OVAKO, edukacija školske dece o životu slepih i slabovidih, pa sve do snimanja zvučnih knjiga na kompakt diskovima. A onda je pre par godina svetlost dana ugledala prva knjiga VAROŠKE VINJETE od Grubački Miodraga, a pre izvesnog vremena GNB Žarko Zrenjanin je izdala 6 diskova dečije edicije. Pa sve do ovakvog događaja kakav se upravo danas 17. Oktobra desio u našem gradu.
Sve ove dosadašnje saradnje smo želeli da podelimo sa svim slepima i slabovidima širom bivše Jugoslavije, pa i šire, putem časopisa za slepe i mejling lista, te je tako gospodin Gradimir Kragić iz Teslića predložio i uspostavio kontakt sa Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica BiH, u cilju eventualne donacije zvučnih knjiga našoj GNB. Zahvaljujući ovoj inicijativi čekala se prilika da predstavnici iz Sarajeva posete naš grad i da uruče donaciju. Sa druge strane GNB je podnela projekat ministarstvu pravde za opremanje i otvaranje zvučnog kutka za slepe i slabovide sugrađane u njihovim prostorijama. Sa treće strane MOSS Zrenjanin je imao želju da to bude negde u danima obeležavanja BELOG ŠTAPA. Takođe zamenik gradonačelnika je izrazio želju da svim akterima bude upriličen jedan prijem. Usaglašeni su termini i evo šta se to danas novo desilo u našem gradu.
Direktor biblioteke za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine Gospodin Sakib Pleh i njegovi saradnici Gospoda Omer Begović i Šefko Franešić su sa direktorom GNB Žarko Zrenjanin Bjelogrlić Milanom i P. R. Menadžerom Jelenom Đorđević Perc, kao i sa predstavnicima MOSS Zrenjanin sekretarom Radmilom Marinković, podpredsednikom Ludoški Zlatojem i predsednikom Vukeljić Nenadom obišli glavnu ulicu grada i gostima predstavili istorijsku i arhitektonsku baštinu. Zatim je u gradskoj kući za sve pomenute bio upriličen prijem povodom najavljenih dešavanja kod zamenika gradonačelnika Santovac Saše. U 20-ominutnom razgovoru izneto je da položaj slepih i slabovidih mora biti još bolji, i da se mora više raditi na tome da knjiga bude što dostupnija ovim građanima.
Nakon ovog prijema prešlo se u prostorije GNB gde je Gospodin Sakib Pleh uručio biblioteci 100 zvučnih knjiga na diskovima u dejzi i mp3 formatu. Tom prilikom je takođe uručio savezu slepih Zrenjanin 8 belih štapova i dve brajeve Perkins pisaće mašine. Potpisan je trojni protokol između ove dve biblioteke i saveza slepih, a na kraju je Sakib Pleh svečano otvorio ZVUČNI KUTAK. Mnogobrojni novinari su uzeli izjave od svih predstavnika, što je u toku dana i sutradan objavljeno u medijima.
Goste iz Sarajeva smo zamolili da bar na kratko posete i prostorije naše organizacije, što su oni sa zadovoljstvom prihvatili.
Pokazalo se po ko zna koji put da slepi niti priznaju granice, niti žele da se odreknu knjige. Veoma smo zahvalni na poseti ovako dobrih i pozitivnih ljudi, kao i na donacijama, ali ne smemo zaboraviti da radimo na tome da jednog dana uzvratimo posetu i podelimo po koju čašicu razgovora negde na obalama Miljacke.
Dragi naši sarajevski gosti mnogo Vam hvala u ime svih članova naše organizacije i svako dobro Vam želimo

 

Vukeljić Nenad, Zrenjanin

 

19 Oktobra, 2018

Komentariši