PROJEKAT “IZDAVANJE ČASOPISA SVJETLO MISLI I SNIMANJE KNJIGA NA CD-U”


U Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH je u toku realizacija projekta "Izdavanje časopisa Svjetlo misli i snimanje knjiga na CD-u".
U okviru desete faze projekta, u toku mjeseca novembra izdali smo časopis "Svjetlo misli" 11/16. i snimili knjigu "Sapfin skok" autorice Erice Jong.
Knjiga je svojevrsna povijesna fantazija o najstarijoj poznatoj pjesnikinji, Grkinji Sapfi s Lezba. Tu erotsku pjesnikinju, koja je živjela otprilike 600. godine prije Krista, Jongova pretvara u glas mudre sredovječne žene koja se prisjeća prošlosti sa slatko-gorkim žaljenjem i užitkom. Pjesnikinja se prisjeća svoje lude mladenačke ljubavi spram pjesnika Alkeja, za kojim je pobjegla iz obiteljskog doma, kažnjavanja udajom za odbojnog starijeg muškarca kao najsigurnije metode Sapfina izbjegavanja nevolja. No, unatoč tome ona kreće na put brojnih avantura – s muškarcima i ženama – od Sirakuze do Delfa, i dalje do Egipta, Zemlje Amazonki, pa čak i Hada…

U časopisu “Svjetlo misli” broj 11/16. Nastavili smo objavljivati tekstove i zvučne priloge u rubrikama nova djela, književnost, jezička kultura, promocije, prikazi, stvaralaštvo slijepih… I ovaj broj, kao i prethodne, svojim prilozima obogatili su naši spoljni saradnici mr. Slobodan Stanković, Jadranko Strižak, Jasminka Đuliman i Selmir Isaković.
Časopis i knjiga u zvučnoj tehnici (na CD-u) namijenjeni su slijepim i slabovidnim korisnicima Biblioteke. Sve usluge korisnicima Biblioteka pruža bez naknade, a knjiga i časopis će se dostaviti na kućnu adresu poštom. Slijepe i slabovidne osobe iz Sarajeva knjigu i časopis će preuzeti lično u prostorijama Biblioteke, a osobama koje nisu u prilici doći do Biblioteke dostaviti ćemo bibliobusom.
Projekat se realizira uz podršku Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID).

14 Decembra, 2016

Komentariši