Kazivanje Kur'ana Časnog u interpretaciji dr.sc. Amire Redžić

Jedna službena posjeta prije tri godine dovela je dr.sc. Amiru Redžić, šeficu odsjeka za kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH,  u Biblioteku za slijepa i slabovidna lica RBiH. Tokom obilaska i upoznavanja sa radom naše ustanove, izrazila je i sama želju da daruje svoj doprinos bogaćenju audio-knjižnog fonda, što smo mi sa zadovoljstvom prihvatili. S obzirom na njezino bogato iskustvo u radijskom novinarstvu, nije bilo teško izvršiti potrebne fono probe i odmah započeti sa snimanjem njezinog izbora iz „Antologije muslimanske poezije 20. vijeka“, prof.dr Enesa Durakovića. Dugo skrivana u ladici Skendera Kulenovića za njegova života, pa time sve do novijeg doba nepoznata široj javnosti,  poema „Na pravi put sam ti majko iziš'o“ bila je prvi izbor Amire Redžić, inače doktorice političkih nauka i profesorice književnosti i bosanskog jezika. Na radost brojnog slušateljstva, jedna izvrsna interpretacija ovog izuzetnog Kulenovićevog poetskog ostvarenja, snimljena je, te objavljena kako u našem časopisu, tako i na youtube kanalu.

No, za ovaj put posebno izdvajamo njezin uspješno okončan autorski projekat kazivanja prijevoda Kur'ana Časnog.

Riječ je o svojevrsnoj i specifičnoj novini, jer po prvi puta na ovim prostorima ova sveta knjiga biva interpretirana ženskim glasom,što je ovaj značajan projekat učinilo jedinstvenim.

Kompletan prijevod je snimljen u studiju Biblioteke, a iza ovog projekta su kao izdavači stali KZB “Preporod” i TV Hayat Production. Svoju saglasnost je dao Rijaset Islamske zajednice u BiH.

Svjedočili smo koliko je vremena, truda i snage, a prije svega ljubavi i istrajnosti bilo potrebno da se ovaj projekat završi. Danas nas je obradovala poklonjenim CD-om „Kazivanje Kur’ana Časnog na bosanskom jeziku“, koji će slijepe i slabovidne osobe,ali i ostali korisnici moći posuditi u Biblioteci.

Ugodnim glasom punim ljubavi i na posebno ekspresivan način, dr.sc. Amira Redžić, svojim audio-zapisom približava kur'anske poruke i upute, oplemenjujući nam dušu i ovo naše prolazno bivstvovanje.

5 Marta, 2021

Komentariši