Noć muzeja 2017. – Taktilna izložba

       

 

Noć muzeja 2017

Taktilna izložba „Molimo vas dodirnite“

 

Udruženje Nova Akropola, u saradnji sa Historijskim muzejem BiH, pripremilo je za Noć muzeja taktilnu izložbu za slijepe i slabovidne osobe „Molimo vas dodirnite“.

Izložba će biti otvorena u subotu, 20. maja, u 12:00 sati, u Historijskom muzeju BiH.

 

Izložba obuhvaća odljeve i umanjene replike čuvenih, ali i manje poznatih djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta te iz muzeja Bosne i Hercegovine.

Sačinjavaju je 47 eksponata skulptura i reljefa iz kultura Grčke, Rima, Egipta, Srednjeg i Dalekog Istoka, predkolumbovske Amerike i italijanske renesanse, te 25 eksponata iz kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine.

 

Izložba je posebno priređena i prilagođena da bi slijepe i slabovidne osobe mogle taktilno doživjeti trodimenzionalne i reljefne predmete. Za razliku od ostalih izložbi gdje se posjetioce moli da ne dodiruju eksponate, ovdje molimo posjetioce da si uzmu dovoljno vremena i opipaju sve eksponate.

Osnovna zamisao izložbe je da se posjetioci putem dodira i mašte uvedu u svijet naših predaka i dožive ljepotu i bogatstvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti.

 

Uz eksponate su izloženi natpisi sa objašnjenjima oštampani na Brajevom pismu i uvećanom crnom tisku. Prilikom razgledanja izložbe posjetiocima će potrebnu pomoć i detaljnija objašnjenja o eksponatima pružati dežurni volonteri Nove Akropole u vremenu od 12:00 do 17:00 sati, te zaposlenici Muzeja od 17:00 sati do ponoći.

Izložbeni prostor je prilagođen kretanju slijepih i slabovidnih osoba. Predmeti su postavljeni u visini dohvata ruku odrasle osobe i linijski su izloženi na spojenim vitrinama, složenim u obliku slova „U“.

Budući da prilaz Historijskom muzeju i ulazni hol ne zadovoljava fizičke kriterije pristupa slijepim osobama, osiguran je ispred Muzeja tim volontera Nove Akropole za vodstvo i pomoć svim posjetiocima od 12:00 do 17:00 sati.

 

Autori izložbe su Emir Mujić, Milijana Lagumdžija, Ensar Hodžić i Slaviša Drašković.

Replike su izrađene u likovnom ateljeu Nove Akropole.  

 

Dobro došli!

 

Srdačan pozdrav,

Barbara Milošević Mujić

voditeljica udruženja Nova Akropola

 

Dodatna napomena:

Izložba će ostati postavljena u Historijskom muzeju od ponedjeljka 22.05. do subote 27.05., od 9:00 do 16:30 sati. Vodstvo kroz izložbu pružat će zaposlenici Historijskog muzeja.

 

 

 

 

15 Maja, 2017

Komentariši