PRIJATELJSKI  SUSRET  NAŠE  ŠKOLE  SA ŠKOLOM I BIBLIOTEKOM  IZ BOSNE  I  HERCEGOVINE

Halifa bin Zaid Al Nahjan je škola koja je poznata, pored svih ostalih kvaliteta koji je izdvajaju i po tome da uvijek sa radošću biva domaćin svim dobronamjernim ljudima koji je žele posjetiti, a baška onima koji joj pruže ruku prijateljstva.

U utorak, 8. 6. 2021. godine, našu školu su posjetili gosti iz Bosne i Hercegovine, tačnije, imali smo tu čast da ugostimo direktora Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, gospodina Sakiba Pleha i gospodina Omera Begovića, direktora najmlađe osnovne škole sa prostora Sarajeva, Aneks.

Na slici sa desna na lijevo: Sakib Pleh, Besim Adilović, Omer Begović

Ovo novo prijateljstvo sklopljeno je dobronamjernim djelovanjem direktora naše škole, Besima Adilovića, koji je goste domaćinski dočekao, ugostio, i čijim sebetom su vrata za učenike i radnike škole, sada otvorena i u Sarajevu, jer kako on tvrdi ,,Dobro se uvijek dobrim vrati’’.

Dio kolektiva koji je dočekao goste iz Sarajeva

Nakon kratkog predaha u kabinetu direktora, gosti su obišli zgradu škole, zgradu Učiteljskog fakulteta i obdanište Abu Dabi.

Na slici, sa desna na lijevo: Besim Adilović, Omer Begović, Sakib Pleh, Šefko Vranošić

U školskoj biblioteci organiziran je svečani prijem, koji je medijski propraćen, a kojem su pored uvaženih gostiju, i direktora škole, prisustvovali i radnici škole. Skupu su se obratili gosti iz Sarajeva: Sakib Pleh i Omer Begović, direktor škole Halifa bin Zaid Al Nahjan, Besim Adilović i bibliotekarka Maida Demirović. Tokom prijema, našoj školi su uručeni pokloni od strane gostiju.

Na slici sa desna na lijevo: Besim Adilović, Omer Begović, Sakib Pleh

Gosti su kao poklon našoj školi darovali lektiru na bosanskom jeziku u vidu audio zapisa, za sve razrede osnovne škole, i pozamašan broj knjiga na bosanskom i engleskom jeziku, kojima su obogatili našu školsku biblioteku.

Ova hedija je od izuzetne važnosti za učenike koji nastavu prate na maternjem, bosanskom jeziku, kao i za nastavnike koji predaju bosanski jezik.

Naravno, uskladivši upotrebu datih materijala  prema planovima i programima naše škole, vjerujemo da ćemo imati izuzetno bogat program nastave, kada je u pitanju bosanski jezik i književnost.

Naša škola je prva u Sandžaku koja u okviru školske biblioteke ima na raspolaganju lektire u audio zapisu, a ovaj vid lektire imaće i svoje posebno mjesto u digitalnoj nastavi, koja se kod nas  uveliko realizira.

Nakon uručenja poklona, druženju u biblioteci su se pridružili i članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednicom Jasminom Curić.

Shvativši vrijednost saradnje koju je ostvarila naša škola sa prijateljskim školama iz Bosne i Hercegovine, Vijeće je ponudilo saradnju našim prijateljima kako bi audio zapis lektire za nastavu na bosanskom jeziku bio dostupan svim školama u regionu.

Te smo na ovaj način, uspostavivši saradnju sa našim prijateljima iz Bosne i Hercegovine ostvarili vrijedne i vidljive rezultete ne samo za našu instituciju već i za sve ostale škole u Sandžaku, u kojima se realizira nastava na bosanskom jeziku.

Druženje je bilo i te kako prijatno i poučno. Razmjena iskustava, ideja, vizija, otvara nove vidike na putu prema budućnosti.

Radujemo se ponovnom susretu sa našim prijateljima.

11 Juna, 2021

Komentariši